Škola sporta Casper

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 26233650_1175727105890618_4926579762992402810_o.jpg

Grupa diplomaca Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta  je u Banjoj Luci 2009. godine osnovala Školu sporta Casper sa ciljem da ponude kvalitetan program bavljenja sportom za djecu uzrasta od četiri do deset godina. Upravo u ovoj dobi djeca imaju veliki potencijal za razvoj psihofizičkih sposobnosti.  S druge strane, evidentan je nedostatak ponude adekvatnih sadržaja, prilagođenih djeci ovog uzrasta. Škola sporta Casper je pripremila program prilagođen djeci i obezbijedila sve uslove za njegovo izvođenje. Prvi treninzi su održani u februaru 2011. godine u Banjoj Luci i Laktašima, a od 2016. godine i u Prijedoru. Od tada, treninzi se redovno odvijaju, a broj polaznika raste.

Svako dijete u Školi sporta Casper je aktivan učesnik u realizaciji programa. Program rada su pripremili stručnjaci,  imajući u vidu mogućnosti, potrebe i želje djece.
Sadržaji obuhvataju vježbe koje razvijaju osnovne motoričke sposobnosti djece i uvode ih u svijet različitih sportskih disciplina, omogućavajući im da steknu osnovna znanja i vještine. Program obuhvata tehnike iz sljedećih sportskih disciplina: gimnastika, plivanje, ples, jahanje, fudbal, odbojka, košarka i rukomet. Igre su takođe dio programa koji se izvodi da bi se povećao interes djece za bavljenje sportom.
Djeci se daje mogućnost da sama iniciraju i izvode različite igre, ali uz poštovanje pravila fer igre. Tako djeca uče i da poštuju pravila.
Djeca će imati priliku i za boravak u prirodi, jer se u okviru programa organizuju izleti.

U Školi se stiče i zdravstveno vaspitanje, koje potiče djecu da od najranijeg uzrasta sami brinu o svom zdravlju. Ne samo da djeca stiču zdrave navike redovnog vježbanja, već uče o važnosti higijene, zdrave ishrane, stiču radne navike i disciplinu i razvijaju samostalnost.
Vježbajući zajedno i baveći se timskim sportovima, djeca se bolje uklapaju u društvo i razvijaju osjećaj za timski rad.